Violència remunerada

Arran dels enfrontaments entre la Policia i els defensors del “Banc Expropiat” de Gràcia estic aprenent les subtils accepcions que el diccionari de l’imaginari col·lectiu atorga a la paraula violència.

Sembla ser que cremar contenidors és una de les expressions violentes més greus i injustificables. Violència gratuïta, en diuen.  Aparentment hi ha vàndals antisistema infiltrats que venen d’altres indrets i que es dediquen a fer destrosses i a provocar els agents de la BRIMO.

L’efecte “helicòpter” és el punt de partida d’aquesta conceptual immersió lingüístico-violenta de l’opinió pública representativa de la gent d’ordre. El seu discurs, aferrat a la defensa incondicional del contenidor urbà, fa pudor d’haver estat cuinat per l’aparell mediàtic de l’establishment. Tant l’un com l’altre, contenidor i discurs, han acabat cremats.

El plàstic del primer i la inconsistència del segon han fet molt de fum, massa. Fum negre i escandalós que ha aconseguit esverar el ramat. Un ramat que, curiosament, acostuma a acceptar impassible i estoic les mostres de violència social practicades pels polítics corruptes i pels bancs sense moral.

Estafes, malversació, Panamà, desnonaments, refugiats, atur, malnutrició, abusos silenciats…. Com és possible que éssers humans mentalment sans defensin el prestigi d’un centre escolar on s’han permès i encobert els abusos sexuals als seus propis fills? Com és possible que aquests mateixos éssers humans mentalment sans s’indignin de tal manera davant les destrosses materials d’un grup de descerebrats que no puguin ni acceptar que els descerebrats en qüestió siguin autòctons?

Atenció! Primícia! De descerebrats violents n’hi ha a tot arreu, potser a les nostres famílies. I la violència que exhibeixen, lluny de ser gratuïta, amaga una crisi estructural del sistema educatiu i exposa la manca de valors d’una societat injusta. Però la seva existència, la crema de contenidors, no pot justificar la legitimació de la violència policial. Perquè la Policia actua en nom de tots i les seves accions són responsabilitat de l’Administració que hem votat. No hi ha res més gratuït que els agents repartint llenya sense necessitat i deixant-se atrapar en el joc de la provocació.

No oblidem que els policies també són fills del mateix sistema injust i desproveït de valors. No oblidem que de descerebrats n’hi ha a tot arreu. Si la diferència rau en la gratuïtat de la violència entenc que és perquè la dels Mossos està remunerada.

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s